keskiviikko 27. elokuuta 2014

Ihmetyksiä Espanjan liikenteestä


Tässä lisää juttua ulkosuomalaisuus sarjaan. Täällä asuessa on törmännyt monenlaisiin pikkujuttuihin, jotka vain ovat eri tavalla kuin mihin on tottunut. Ne eivät välttämättä ole oikein tai väärin, vain eri tavalla. Välillä ne ärsyttää ja välillä ihastuttaa. Joskus kyllä ihmetyttää, että kun ollaan kuitenkin ihan tässä Euroopan sisällä, että miten niin moni juttu voi olla niin toisin. Olen kipeänä, joten kuvat on nyt tällä kertaa ihan puhtaasti internetin ihmeellisestä maailmasta.




Liikenne ja liikenneympyrät

Liikenne on täällä nopeampitempoista ja sujuvampaa kuin Suomessa. Ensin tilanne näytti itselle aikalailla pelottavalle kaaokselle ja huolimattomuudelle. Mutta, kun täällä nyt on pari vuotta ollut ja autolla ajellut, niin oikeastaan liikenne onkin täällä tosi sujuvaa ja  joustavaa. Välillä kaverukset voivat pysäyttää koko liikenteen pysähtymällä juttelemaan ajaessaan toisiaan vastaan. Yleensä kukaan ei ihan muutamaan minuuttiin vielä tuumaa mitään. Sit jossain kohtaa joku tööttää ja sit he saattavat sanoa heipat ja liikenne taas alkaa soljumaan. Kaverin kanssa voi siis jutella kesken vilkkaan liikenteen ja muut odottaa kiltisti hetken aikaa.

Tässä meidän lähellä on liikenneympyrä, missä on yllättävän aidon näköisiä norsuja


Liikenneympyröitä on täällä todella paljon!!! Siis oikeesti, TODELLA paljon! Aluksi liikenneympyröissä ajaminen näytti ihan aivottomien touhulle! Miten kummassa ne noi tekee? Miksi ne vilkuttaa sisään tossa kohti eikä ollenkaan ulos mennessä??? Ja täällä liikenneympyröitä riittää erilaisilla kaistamäärillä tietenkin. Kaksi kaistaiset ympyrät on tosi yleisiä. Meillehän on autokoulussa opetettu, että liikenneympyrässä näytetään vilkkua vain, jos vaihtaa sen sisällä kaistaa ja sitten, kun sieltä poistutaan. No, nämä näyttävät vilkkua vain sillon, kun kaksi tai useampi kaistaisella ympyrällä mennään kauemmaksi kuin seuraavaan liittymään. Eli jos et mene ekasta vaan vasta tokasta tai kolmannesta kohdasta ulos, laitat vilkus vasemmalle ilmaisemaan, et 'mä meen vasta myöhemmin ulos'. Joo, aluksi oli aika erikoista, mutta nyt ku sen tietää ni nou hätä! Itse taidan silti vieläkin vilkutella myös ulos mennessäni. Jäänyt sen verran tonne selkäytimeen.


Parkkeeraminen

Parkkeeraaminen on täällä mielenkiintoista. Parkkiruudut ovat vain ohjeellisia viittauksia siihen, että tähän suurinpiirtein näin näitä autoja voisi laittaa. Tosi usein näkee, että yksi auto vie ainakin kahden paikan, kun se on parkkeerattu silleen pikkasen vinoon. No, mistä tietää, että mihin kohti voit parkkeerata? Se se välillä onkin vähän mysteeri. Näillä on käytössä värikoodit tiessä plus välillä liikennemerkkejä. Kun parkkeeraa niihin kohti, missä on valkoista viivaa, pysyy autosi tallessa.
 



Välillä on täyttä ja parkkipaikkoja ei ole. Kuinka tilanne hoidetaan? Siten, että se auto vain jätetään siihen. Joko toisten, jo parkkeerattujen autojen eteen tai taakse (niin, ettei sieltä pääse muut pois), tai jättämällä johonkin kadunkulmaan tai liikenneympyrään. Kyllä, ihan siihen liikenneympyrään mistä vierestä ajaa autoja. Merkkinä siitä, että 'palaan pian' on hätävilkut. Sitten kun itse satut tulemaan autollesi ja se onkin siellä motitettuna,  niin ei siinä auta muu kuin tööttäillä ja odotella. Yleensä sit jonkin ajan kuluessa 'hassusti' parkkeerannut hemmo tulee ja vapauttaa sinut.


Naarmut

Niitä on kaikissa autoissa eikä niistä niin välitetä, ellei sitten pahemmin käy! Yksi nainen peruutti isolla metsäalueella meidän oveen, kun ei vain katsonut. Meille ei käynyt kuinkaan eikä autoonkaan näkynyt tulleen suurempia kolhuja (tai ainakaan niitä ei erottanut edellisistä). Selvittiin säikähdyksellä. Siinä yhdessä sitten naureskeltiin tilanteelle ja kenellekään ei jäänyt paha mieli. Täällä on paljon helpompaa, kun on vähän huonompi auto. Sellainen, et ei haittaa, jos joku vähän kolhaisee. Joku kolhaisee jossain kohti kuitenkin. Joko itse vetäiset kylkeä johonkin jossain pienellä alueella (pieniä kujia, porttikongeja ja erikoisia systeemejä riittää). Suomessa pienen pienestä hipaisusta, josta ei edes synny oikeasti jälkeä autoon, saadaan aikaan sellainen show, että mukaan sekoitetaan poliisit sekä asianajajat ja kaikille tulee vain paha mieli. Ja miksi? Siksi, että melkein tapahtui jotain.


 Tieviitat

Yleensähän jonnekin mentäessä jokaisessa risteyksessä on kyltti, että 'kohteesi on tuolla näin ja näin monen kilometrin päässä'. No, täällä niitä on about joka toisessa risteyksessä. Logiikka on yleensä se, että 'mene tähän samaan suuntaan niin kauan ennen kuin toisin ilmoitamme'. Ei aina. Joskus viitat vain loppuvat tai häviävät, ovat vähän piilossa tai olet eksynyt. Mutta logiikka on siis tavallaan looginen ja ihan ok, mutta kun on Suomessa tottunut siihen, että näet sen viitan joka paikassa, niin sitä on vähän pallo hukassa välillä.

Vilkut ja tööttäämiset

Vilkkuja ja torvia käytetään, ja paljon! Vilkuilla ilmaistaan sitä minne mennään tai just et 'tulen kohta'. Espanjalaiset tykkää vilkuista niin paljon, et ne tykkää ajella ne päällä useita kilometrejä :D Ei ole ihan tavaton näky, et tyyppi ajaa vielä moottoritiellä hätävilkut päällä sataakahtakymppiä (moni moottoritiellä laittaa hätävilkut päälle, kun auto ei jaksa vetää ja ollaan siinä hitaiden kaistalla) eli ne on vaan jääny päälle. Tai sit kääntyessä ne vaan on jääny päälle ja ne on ja palaa, pitkään.


Yöaikaan tällaiset kyltit ois kaupunkialueella kyllä enemmän kun tervetulleita!

Tööttääminen on voi olla tervehdys, ilmoitus kaverille 'tulin nyt hakemaan sua', 'Voitko väistyä', 'Tuutko nyt hakemaan tai siirtämään tän autos pois' tai jotain muuta riippumatta kellonajasta. Täällä autoa tööttiä käytetään paljon paljon enemmän kun Suomessa. Suomessa kun kuulet auton torven, voit olla varma, että joku on vittuuntunut. Mut täällä se voi olla jotain muutakin.

 
Parkkisakko

Tää on niin mahtava juttu! Kun saat parkkisakon, voit maksaa sen alueen parkki tolppaan 24h sisällä :D Jos et ole laittanut masiinaan riittävästi kolikoita jonnekin mennessäsi ja homma on venähtänyt, maksat silloin vain erotuksen siihen asti milloin olet lähdössä. Tai jos lipuke on unohtunut kokonaan on silloin maksimisumma 6,55 €, ei enempää ei vähempää. Laitat kaikki saamasi liput ja laput pieneen auton ikkunalla olleeseen kirjekuoreen ja sujautat sille tarkoitettuun reikään (yleensä kaikista ylin). Mut sit jos homma venyy yli 24h on summa sit 60€ ja se pitänee maksaa poliisille. Tästä en onneksi tiedä mitään.


Parkkisakko ja pieni kirjekuori, minne lippuset ja lappuset tulee laittaa


Koko homman voi siis hoitaa tän näköisen tolpan avulla


Osoitteet

Sama kadunnimi voi olla yhdessä kaupungissa kolmeen kertaan. Joo, maailmassa on sanoja aika paljon ja lisääkin voi keksiä ni kummastuttaa, että miksi ihmeessä valitaan samaan kaupunkiin tai kylään kolmekin samalla nimellä varustettua katua?!?  Navigaattori on siis sinänsä kiva keksintö, mutta täällä tuntuu, ettei siitä aina ole niin kovin edes hyötyä. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että saat  varata vähintään tunnin aikaa etsimiseen ja poukkoiluun, jos olet menossa vieraampaan paikaan.. Ensin löydät annetun osoitteen, muttei etsimäsi asia ole siellä vaan käyt ensin kysymässä asiaa jostain ja sitten vasta löydät oikeaan paikkaan, sinne toiseen samannimiseen paikkaan. Mutta, kun asiaan suhtautuu seikkailumielellä niin sellainen sarvi tuohon otsan kohdalle ei pääse ihan niin suureksi syntymään. Ehkä, ihan aina.

Grua hoitaa

Sit kun on käynyt niin, että oletkin parkkeerannut väärään paikkaan joko siksi, ettei paikkoja vain ole ollut tai sitten et ole vielä täysin ymmärtänyt mihin voi ja mihin ei voi parkkeerata. Niin silloin tulee Grua ja hoitaa autosi talteen. Se poimii sen ja vie säilöön. Siellä on paljon paljon paljon muitakin autoja ja skoottereita. Eli kun menet autosi luo eikä se olekaan siinä mihin sen jätit, ei sitä välttämättä ole varastettu, vaan se on vaan viety säilöön. Tämä toiminta ei tietenkään ole ilmaista. Yö Gruan hoivissa maksaa about 80 euroa. Ja summa toki riippuu siitä kuinka kauan autosi on Gruan hoivissa ollut. Ollaan sieltä muutamaan otteeseen käyty auto hakemassa.





Suojatiet 

Täällä suojateiden merkitys on ymmärretty hyvin. Siinä saa kävellä jalankulkija rauhassa. Autot pysähtyy. Jos ei pysähdy rapsahtaa kuulemma aika muheva sakko ja pahimmassa tapauksessa joutuu telkien taa. Välillä tästä syntyy myös ikävännäköisiä tilanteita: Äiti katsoo muualla, juttelee kaverin kanssa ja vaan työntää lastenvaunuja autotielle katsomatta millä vaihudilla sieltä on auto/autoja tuloillaan. Mutta jalankulkijana tietä saa siis hyvin. Autoilijana saa olla supertarkkana.


Etsin tähän kivaa suojatien kuvaa netistä ja törmäsin tähän! Siis mäkkärin oma suojatie.... huhhuh! Tosin, ihan fiksu mainos- ja mielikuvakikka kuitenkin. Ei voi kieltää.



Julkinen liikenne

Jos ei omista autoa, jää aika moni näistä probleemista kokematta. Junien suhteen en ole huomannut ikinä mitään kummaa. Ne toimii ja yleensä ajallaankin. Mutta bussit ovatkin oma lukunsa. Ensimmäinen ongelma: Kuinka löytää oikea pysäkki missä nousta kyytiin ja missä hypätä pois. Jaa-a... se ei aina ole ihan niin selkeää. Pysäkkejä on esim. Fuengirolan keskutassa joissain kohdissa, missä ei varsinaisesti ilmaista, että siinä on pysäkki. Pysäkin kohdalla voi myös olla paljon autoja niin, ettei siitä voi päätellä, että tässä olisi pysäkki. Pitkän matkan ja lähiliikenteen bussit pysähtyy osittain samoilla osittain eri pysäkeillä. Aikataulut on kohdallaan yleensä aamulla noin kahdella ensimmäisellä vuorolla. Sitten iltaa kohden homma jotenkin tuntuu vaan venyvän. Joten, ei kannata mennä bussilla johonkin paikkaan, missä on hyvä olla tiettyyn aikaan, ellet sitten matkusta aikaisin aamulla. Se on kiva juttu, että jos joku on vielä tuloillaan bussiin kun ovet on jo sulkeutumassa, ottaa kuski usein vielä vähän mattimyöhäsen kyytiin. Ehkä juuri siksi aikataulut venyy, mut ainakin ihmiset pääsee kyytiin, kun se bussi sattuu kohdalle ja sinä oikealle pysäkille. Ja joskus voi päästä kyytiin jopa ilman pysäkkiäkin, jos ei olla enää ihan taajamassa ;)




Näistä liikenneasioista tulikin juttua sen verran, että jatketaan muilla  Espanjan ihmetyksillä myöhemmin! Ja jos täällä liikenteessä on omat haasteensa, niin se nyt ainakin on ajamista ja liikennettä helpottava tekijä, et täällä ei ole ikinä liukasta. Ei mustaa jäätä tai ikkunoiden raappaamista ;) Sählinkiä ja tilanteita voi olla paljon, mutta ei siinä auta ku mennä sekaan vaan! Onnea matkaan!

Dulledoff


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi!