perjantai 18. heinäkuuta 2014

Kuinka saada MIES syömään kasviksia?


Sain aikaisemmin keväällä pyynnön kirjoittaa vinkkejä lasten kasvisten, vihannesten ja hedelmien syöntiin. Omakohtainen kokemukseni rajoittuu lähinnä siihen, että kuinka saan miehet (lähipiirissä useampia) syömään 'rehuja' ja koska miesten ja lasten kohdalla on paljon yhteneväisyyttä tässä asiassa, ajattelin lähestyä nyt asiaa miesten näkökulmasta. 

Koulutukseni puolesta voisi luulla, että minulla olisi tähän valmiita ja selkeitä vastauksia, mutta asia on osoittautunut käytännössä erittäin haastavaksi, jopa ravitsemusterapeutille. Tää on niinku jokin ikuisuusmysteeri!!! Jotain edistymistä on vuosien varrella havaittavissa, mutta prosessi on edelleen käynnissä. Voisiko aikuisiin miehiinkin  vain yksinkertaisesti soveltaa samaa peruskaavaa kun lapsiin: lahjo, kiristä ja uhkaile? "Saat jälkiruokaa, jos syöt tuon salaatin loppuun" tai "Et saa jälkiruokaa, jos et syö tuota salaattia loppuun".  Ehkei kuitenkaan. Muuten ei kohta olisi niitä lapsiakaan, joille opettaa kasvisten syöntiä ;) 




Rehut on kanien ruokaa!

Juu, tämä on kuultu muutaman kerran! Tässä kommentissa tarvitaan hieman hengittämistä syvään ja rauhoittumista. Ainakin itseni kohdalla. Kerro miehelle (tai lapselle), että 'rehuista' elimistö saa tärkeitä suojaravintoaineita, joita ei vain yksinkertaisesti saa  muualta. Tarkempaa tietoa kaipaava löytää sitä kyllä ja paljon. Kannattaa myös tämän faktan ohella kertoa, että mies on sinulle tärkeä ja rakas ja kuinka toivot, että teillä on vielä paljon yhteisiä terveitä ja hyvinvoivia hetkiä edessänne. 


Makukoulu

Jos mies ei ole ikinä yksinkertaisesti oppinut pitämään kasvisten, vihannesten tai hedelmien mausta, pidä hänelle makukoulua. Lasten makumaailman laajentamiseksi kehitetty menetelmä Sapere soveltuu hyvin myös miehille. Lisätieto siitä löydät täältä. Kasvisten syömisestäkin voi tehdä pelin ja palkinnot voivat olla mitä vain taivaan ja maan väliltä ;) Lisää kasviksia ruokien sekaan. Kastikkeisiin, patoihin, keittoihin. Minne vain ikinä keksitkin, niin miehesi jossain vaiheessa vain tottuu siihen, että niitä on. Lisäksi on tärkeä muistaa, että makumieltymysten muuttuminen voi oikeasti viedä aikaa. Nyrkkisääntönä pidetään, että jos mies (tai lapsi) on maistanut jotain ruokaa 13 kertaa eikä pidä siitä senkään jälkeen, voidaan sanoa, ettei kyseinen henkilö ihan oikeasti pidä kyseisestä mausta. Mutta siis, yli kymmenen maistelukertaa ennen lopullista eitä! Jep, kärsivällisyyttä kysytään..


Tee kasviksista yksinkertaisesti hyviä

Mausta ja marinoi kasviksia. Joudut näkemään vähän ehkä vaivaa, mutta usko mua, se on sen arvoista. Plus, kasvikset on silloin oikeasti ihan super hyviä myös sinusta! Netti on pullollaan hyviä ohjeita. Ja esim. pakastekasvisten sekaan pikkaisen hunajaa, yrttejä, pippuria ja suolaa (ellei ole jo valmiina. Espanjalaisten pakastekasviksissa on hulluna suolaa...) ni johan alkaa maistumaan erilailla verrattuna siihen, et olisit vaan keittänyt tai käyttänyt pakastekasvikset pannulla. Sopivissa määrin juuston käyttäminen on myös osoittautunut menestyksekkääksi.

Salaatit: tee värikkäitä ja houkuttelevan näköisiä salaatteja. Laita salaattiin aina jotain oikeasti miehen mielestä hyvää! Esimerkiksi fetaa, kalaa, keitettyä kananmunaa, jyviä... mitä vain mistä hän pitää. Tällöin mies syö huomaamattaan ohessa myös kasviksia, kun hamuaa herkkupalojaan ;) Kiinnitä huomiota kastikkeisiin. Toimiva taktiikka voi olla myös sekoittaa salaattiin jo valmiiksi kastiketta (voit tällöin itse säännöstellä määrää, jos kastikkeen käyttö on turhankin runsasta miehellä), jolloin salaatti näyttää miehen mielestä ehkä maistuvammalle ja mehukkaammalle.




Suoraan lautaselle

Todella usein käy niin, että jos kasvikset ja salaatti on miehen itse otettavissa tarjoiluastioista, ne myös jäävät sinne. Kun sitten ruokapöydässä ojentelet hymyillen ja toiveikkaana värikkäitä ja kivoja kasviksiasi, tumaa mies, että "Sori, ei mahdu enää. Lautanen on jo täynnä". Tai lautaselle siirtyy yhdellä haarukallisella keräiltävä saalis. Kierrä tämä mahdollisuus kiertotiehen laittamalla kasvikset suoraan miehen lautaselle aina kun mahdollista. Kun ne on siinä, syö mies niitä melkein huomaamattaan ainakin vähän. Ja kerta kerralta enemmän ;) ja kohta hän kuin huomaamatta syökin sen puoli lautasellista kasviksia. Painonhallinnan tarpeessa olevan miehen kohdalla tämä kohta on erittäin tärkeä!!

Hemmottelua

Hemmottele välillä miestäsi ja vie hänelle aamiaista sänkyyn tai tee voileipiä tärkeän matsin aikana. Lisää aamiaistarjottimelle valmiita hedelmälohkoja (on tärkeää, että ne on valmista sormiruokaa) ja voileipien päälle kasviksia. Kun olet niin ihana nainen, että hemmottelet miestäsi, on kynnys kieltäytyä kasviksista ja hedelmistä suuri ;) Leffaa katsoessa tee kasviksista naposteltavia dipin kera.

Vierihoitoa

Jos tykkäät itse syödä porkkanoita ja hedelmiä, niin mene syömään niitä miehen läheisyyteen. Mene viereen rouskuttamaan niitä, niin johan sieltä kohta kurottuu käsi hamuamaan haukkua! 


Yksinkertaistetusti olen tullut tähän lopputulokseen:
TUNGE NIITÄ JOKA PAIKKAAN NIIN, ETTEI NIILTÄ VAAN
VOI YKSINKERTAISESTI VÄLTTYÄ!
  



Muista kehua, muttei liian ilmiselvästi, ettei taktiikkasi paljastu ;) Haluan onnitella niitä naisia, jotka ovat tässä jo onnistuneet!!! Ja olkaa onnellisia te, joiden miehet (tai lapset) pitävät kasviksista luonnostaan. Niitäkin tässä maailmassa on :D 

Kerrothan omat vinkkisi myös meille muille tämän mysteerin kanssa kamppaileville. Näillä vinkeillä olen itse päässyt tämän mysteerin ja projektin kanssa hieman eteenpäin, mutta nämä kikkani paljastettuani täällä voi olla, ettei ne enää toimi projektin kohteisiini (hyvä keino testata, että lukeeko ne mun blogia ;)). Voi siis olla, että tarvitsen pian uusia kikkoja !!!! ;D Tai jos olet mies, kerro kuinka sinä olet saanut lisättyä kasvisten määrää lautasellasi?


Dulledoff

8 kommenttia:

  1. Aivan mainio juttu ja todella käyttiksiä vinkkejä!!! Noloa myöntää, että itselläkin tahtoo kasvisten syönti aina kausittain vähentyä, joten vinkit tulee ihan omaankin käytöön! Meillä se on toi mies joka on enemmään kasvisten perään kuin minä. Ja tuo makukoulu ei olisi yhtään pahitteeksi aina silloin tällöin, kun nykyään tulee niin paljon uusia kasviksia ja hedelmiä koko ajan markkinoille. Tottumuksesta sitä tulee ostettua aina samoja vanhoja aineksia! Sama muuten yrttien kohdalla, en ole koskaan niihin oikein edes perehtynyt. Tästähän avautuu itsellekin aivan uusi maailma! Kiitos! :)
    T. Kirsi

    VastaaPoista
  2. Onpas kyllä harvinaisen sukupuolistereotyyppinen ja miehiä tyhmentävä artikkeli. Ideat sinällään hyviä, mutta miksi ne täytyy kuorruttaa iänvanhoihin yleistyksiin ja stereotypioihin "miehet on sitä ja naiset tätä" :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi,

      Kiitos mielipiteestäsi! Tosi ikävää kuulla, että tällaisen kuvan kirjoituksestani sait.Täytyy sen verran kommentoida, etten TODELLAKAAN pidä miehiä tyhminä enkä todellakaan ole sitä mieltä, että kaikki miehet on "huonoja syömään kasviksia". En suinkaan. Tunnen paljon miespuolisia henkilöitä, jotka syövät kaikenlaisia kasviksia, kaikenlaisissa muodoissaan todella mallikkaasti ja niistä nauttien. Ammattini ja lähipiirin miesten heikohkon kasvisten syönnin innoittamana kirjoitin tämän. Ihan samalla tavalla löytyy naisia, joilla kasvisten syöminen ei ole sitä mieluisinta puuhaa, mutta kohdistin tämän nyt tällä kertaa miehiin, koska tosiaan omassa henkilökohtaisessa elämässäni koitan saada avomiestäni syömään enemmän kasviksia. Hän on hyväksynyt tämän tekstin kokonaisuudessaan ennen julkaisemista.

      Mukavaa päivää Sinulle :)

      Poista
  3. Siis hyvä jeesuksen perse mitenkä seksististä paskaa taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi,

      Kiitos mielipiteestäsi.

      Mukavaa päivän jatkoa Sinulle!

      Poista
  4. Jos kohtelee miestä kuin kyvytöntä vauvaa, ei kannata ihmetellä jos saa sellaisen... vaikka sinänsä on ennenkuulumaton vinkki, että ruoka voi maistua paremmin, jos osaa tehdä ruoasta hyvää.

    VastaaPoista
  5. Hyviä vinkkejä tässä. Mulla meinaa hermot välillä mennä kun mies syö vaan karkkia, muroja, einesmössöjä. Samalla vetää minuakin mukaan tuohon roskaruokavalioon, söin paljon terveellisemmin yksin asuessa.
    Mies on just semmonen, että jos teen salaattia kulhoon ja laitan sen kulhon vihjailevasti esille siihen kanakastikkeen ja riisin viereen, niin mies lappaa vaan lautasen täydeltä riisiä ja soosia, salaatit jää unholaan. Mutta jos minä laitan miehelle valmiiksi annoksen (hyvää hyvyyttäni, heh..) ja laitan siihen salaattia niin kyllä se syö sen mukisematta.
    Tai jos laitan dippivadille porkkanaa, juustoa, kurkkua, yms, niin syö niitä mielellään. Salaattikin uppoaa paremmin, jos on mukana juustoa, tai hyvää kastiketta. Näen sen salaatinkastikkeen aika pienenä pahana, jos saan sillä miehen syömään vähän terveellisemmin.
    Tosin on tuo jotain jo oppinutkin. Olen ottanut tavaksi laittaa silloin tällöin tehtävien kermaperunoiden sekaan porkkanaa ja muita juureksia, jos kaapista löytyy. Mies on aiemmin sanonut inhoavansa perunaa ja porkkanaa yhdessä, mutta kun tein kermaperunoita missä oli porkkanaa seassa (ja kermanakin oli kaurakermaa) niin mies kehui, että onpas hyvää, ja otti toisen annoksenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka :) Kiitos kommentistasi ja kiva kuulla, että olet löytänyt hyviä keinoja saada miehesi syömään enemmän kasviksia. Salaatinkastike on tosiaan sopivasti käytettynä vain hyvä asia. Antaa juurikin makua ja samalla saa helposti hyvää rasvaa. Varmista vain, että se on öljypohjainen. Mielellään rypsi- tai oliiviöljyä.

      Kivoja ja maukkaita hetkiä kasvisten kanssa :D

      Kaunista talvea!

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!