perjantai 15. elokuuta 2014

Hyödytöntä liikuntaa

Täällä on nyt jotenkin ihan hirmuisen kuuma. Niin kosteaa, hiostavaa ja kuumaa, että liikkumaan lähteminen tuntuu ajatuksenakin jo jotenkin epämiellyttävälle. Tuntuu, että aivotkin pehmenee...Ainoa paikka, jossa on hyvä olla on uima-allas. Metsäpaloja on täällä ollut lähiaikoina useampia. Sammutushelikopterit on ollut aika tuttu näky viimeaikoina. Näissä tunnelmissa tullut mietittyä liikunnan tärkyttä ja tarpeellisuutta. Näillä keleillä ainakin itse olen sen verran mukavuudenhaluinen, että välttelen tällä hetkellä lähes kaikkea hyötyliikuntaa sekä kuntoliikuntaa (jos se ei tapahdu vedessä). Saran kanssa on toki pakkokin liikkua ja ulkoilla, mutta näissä helteissä sekin tapahtuu lähes yöaikaan! Niin siitäpä tulikin mieleeni viime keväällä kuulemani termi "hyödytön liikunta".






Keväällä Suomessa pyörähtäessämme kävin avomieheni mukana sydän- ja verisuonikirurgin juttusilla. Avomieheni käy vuosittainen kontrolleissa isojen leikkausten jälkeen. Siinä perus jutustelut tilanteesta ja elämäntavoista ym. Sitten keskustelu siirtyi liikuntaan. Hän jutteli meikäläiselle hyvinkin tuttua asiaa, kunnes yhden termin kohdalla terävöidyin. Hän puhuu hyödyttömästä liikunnasta. Siis mistä? Aina kaikkialla puhutaan hyötyliikunnasta ja sen positiivista vaikutuksista ja kuinka sitä voisi elämässään lisätä ym. Mutta hän puhuikin hyödyttömästä liikunnasta.


 
Hän kertoi, että verisuonien ja sydämen perustoimintakyvyn kannalta 20-30 min hyödytöntä liikuntaa päivittäin on hyvä ja riittävä määrä. Sellaista toimintaa, mikä ei varsinaisesti kohota kuntoa tai vaikuta lihaskuntoon muuta kuin toimintakykyä ylläpitävänä. Puhutaan ns. "hyötyliikunnasta", mutta ilman tavoitteita. Periaatteessa hyödytöntä toimintaa, mutta silti tärkeää. Hän tarkoitti tällaisella aktiivisuudella mitä tahansa mikä saa hieman pulssin nousemaan: kävelyä, touhuamista koiran kanssa, kotitöitä, seksiä.. Mitä tahansa toimintaa siis mikä laittaa veren kiertämään ja sydämen vähän pamppailemaan leposykettä kiivaammin sen puolisen tuntia päivässä. Ja kehotti tekemään tästä "hyödyttömästä liikunnasta" rutiinin ja sellaisen asian, ettei se tosiaan varsinaisesti muuta mitään. Se vain pitää yllä verenkiertoelinten hyvää perustoimintaa. Kaikki mitä sen päälle tekee on vain plussaa, kunhan ei tee liikaa.


Täällä pääsee onneksi myös yöllä uimaan :)

Periaatteessa täysin tuttua asiaa monelle. Koin termin ja ajatuksen kuitenkin sen verran virkistävänä tässä Fitness-buumin seassa, että halusin jakaa tämän myös teille. Niin, tarvitseeko kaikesta tekemisestä aina saada ns. hyötyä? Eikö päivittäin voisi tehdä myös jotain mikä ei ole aina niin tavoitteellista? Ihan vain jotain mitä on kiva tehdä joka päivä ja mikä laittaa veren kiertämään niin, että sydän ja verisuonet pysyvät iloisina :D

Kiitin lääkäriä kivasta näkökulmasta ja hän vain totesi, että "No, näin hän tämän asian on itselleen järkeillyt ja tämä termi kuvastaa hänestä asiaa parhaiten."

Nyt tämä tyttö menee hyödyttömästi polskimaan ja tekemään uimahyppyjä tuonne altaalle! Tsau!

Dulledoff


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi!