keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Keho - se on paljon viisaampi kuin sinä, miksi edes yrität päättää sen puolesta? Osa 2

Kaikessa viisaudessaan keho ei kuitenkaan osaa itse pyytää täysin tiettyä ruokaa ja vaikuttaa täysin meidän ruokavalintoihin kaupassa tai muissa ruoanvalintatilanteissa. Niitä ohjaavat lukuisat eri tekijät riippuen yksilöstä, tilanteesta ym. Näistä lisää joku kerta. Koska keho ei voi tehdä näitä asioita meidän puolesta, täytyy meidän tehdä tietoisia valintoja sen puolesta. Näitä valintoja varten ravitsemustieteilijät tekevät parhaansa mukaan tutkimusta ja  yrittävät ymmärtää monimutkaista kokonaisuutta siitä kuinka ihmisen olisi hyvä syödä. Saimme vasta uudet ravitsemussuositukset (löytyvät kokonaisuudessaan täältä). Itse pidän suunnasta ja ilmeestä. Suositukset ovat saaneet lukuisat ihmiset vastarintaan ja mesoamaan isoon ääneen. Haluan siis vielä itsekin huomauttaa, että kyseessähän on keskiarvosuositus liittyen siihen, että millaisella ruokavaliolla keskiarvoihminen todennäköisesti elää tervettä ja monipuolista elämää.



Kaikki me olemme yksilöitä ja jokaisen optimaalinen terveellinen ruokavalio voi olla hieman erilainen. Tiede ei todellakaan vielä tiedä kaikkea, eikä asiantuntijatkaan todellakaan vielä tiedä kaikkea. Vielä emme voi ottaa kaikista verikoetta, ajaa siitä analyysit, saada ulos täysin sinun geeniesi mukainen ruokavalio-ohje, että "Syö näin ja piste".  Mutta, entä kaikki muut elämäntavat? Niinpä! Eipä enää välttämättä pelkästään geenien mukainen ruokavalio auta, tarvitaan muita keinoja ja monipuolisempaa asian tarkastelua. Tämä on ehkä yksi syy myös sille miksi ravitsemusasiantuntijat olivat katoavien ammattien listalla viimeisenä ;)

Jotta jokainen voisi syödä juuri omalle keholleen ja itselleen oikein, vaatii se kehon kuuntelua. Oikotietä ei ole, ei vain yksinkertaisesti ole. Suositukset antavat pientä etumatkaa ja suuntaa mistä lähteä omaa optimaaliaan hakemaan ja huom!  Ne antavat suuntaa sen tiedon mukaan mitä meillä nyt on. Sadan vuoden päästä todennäköisesti, toivottavasti, ymmärrämme jo taas paljon enemmän. Mutta ennen sitä, näillä mennään. Ei voi mitään. Turhauttavaa, mutta ei me vain tiedetä tästä maailmasta ihan kauheasti. Saatika sitten juurikin näinkin monimutkaisista asioista, joihin vaikuttaa kaikki osa-alueet elämässä ja ruokaan vaikuttaa todella monet tekijät. Liikkuvien osien summa on aikamoinen.

Leikitään, että me saisimme jo kaikille ihmisille geeneihin perustuvan ruokavalion kouraan. Hienoa joo. Mutta, entäs sitten? Miten ihmeessä ihmiset saadaan niitä ruokavalioita noudattamaan? Mitä teemme tiedolla, jos sen käytäntöön laittamisesta ei vielä ymmärretä riittävästi? Vaikka ymmärtäisin täysin mistä elementeistä ja tietäisin teoriassa millä tekniikalla talo tulee rakentaa, mihin rakentaa kantavat seinät, kuinka asennetaan lämmitysjärjestelmä, asennetaan putkisto, vedetään sähköt, mutten osaisi pitää vasaraa tai yhtään mitään  muutakaan työkalua kädessä, miten ihmeessä minä muka sen talon rakentaisin? en mitenkään. Tai ainakaan siinä ei olisi miellyttävää ja turvallista asua.

Minun työkalujen käsittelytaidoilla talo näyttäisi hyvin äkkiä tälle!

Hyvä talo voidaan rakentaa, kun yhdistetään tarvittava tieto ja ihmiset, jotka osaavat käyttää työkaluja. Työntekijöiden tulee ottaa vastaan neuvoja ja käskyjä tiedon lähteeltä, jotta työvaiheet tulevat tehtyä oikein. Tiimityöskentelyä. Sinun ja kehosi välisessä tiimissä sinä olet tiedon lähteellä (eli tietää jotain perusteita siitä mitä sinun kehosi tarvitsee ja missä suhteessa voidakseen hyvin), mutta sinun tulee myös vastaanottaa käskyjä ja viestejä. Kuuntele ja noudata ohjeita, yhdistä se tietoon ja kuuntele uudestaan. Aluksi tämä voi olla oikeasti tosi vaikeaa, koska jos et ole pitkään aikaan kommunikoinut kehosi kanssa, saatat sekoittaa sen viestit nälästä janoksi tai jotain muuta hassua.  Koita olla turhautumatta! se vaatii aikaa. Voi olla, että ahdistut ja järkytyt sen viesteistä! se saattaakin kertoa sinulle, ettet voi hyvin tai että tarvitsetkin paljon enemmän ruokaa, unta ja lepoa kuin kuvittelit. Tai jotain muuta. Siihen kannattaa varautua, että kaikki tutkimusmatkalla käydyt keskustelut eivät ole helppoja tai miellyttäviä. Kun uskaltaa kuunnella, voi olla että keho kertookin, ettei asiat, joista luulit pitäväsi tunnukaan hyvälle! se voi olla aika järkyttävää. Ja lisäksi muutoksien tekeminen on vaikeaa, useimmille meistä. Mutta kun saat kosketuksen siihen, että jokin asia ei tunnukaan hyvälle, on muutoksen tekeminen huomattavasti helpompaa kuin jos joku ulkopuolinen tulisi kertomaan sinulle saman asian. Ja juuri tämä on tämän kaiken tekstin ja tämän pohjustamisen tarkoitus! Tadaa! Sisäsyntyinen motivaatio on ehkä ja hyvällä onnella kaivettu esiin ;) ilman sitä kun suurimmastaa osastaa tekemisestä ja olemisesta häviää pointti ja mielenkiinto.


Tiedän jonkin verran jo siitä mitä se talon rakentaminen vaatii eli mitä ihmisen elimistö tarvitsee toimiakseen hyvin. Mutta haluan vielä oppia oikeasti rakentamaan talosta lämpimän, turvallisen ja ihanan paikan elää, oppia ja ymmärtää kuinka niitä työkaluja käytetään ja mitä työkaluja erilaiset ihmiset erilaisten talojensa rakentamiseen tarvitsevat. Lisäksi haluaisin vielä oppia ymmärtämään kunnolla kuinka neuvoa muita käyttämään niitä oikeita työkaluja rakentamaan itselleen hyvän, lämpimän ja turvallisen kodin! Tiedän, olen idealisti ja haaveilija! Mutta, onpahan tavoitteita, jotka sytyttää :) 


Tiede on valitettavan hidasta. Se on turhauttavaa, mutta ehkä meillä on vielä jossain vaiheessa tilanne, jossa biokemiallinen tieto pystytään ihanasti yhdistämään syömiskäyttäytymisen ymmärtämiseen.  Tällä hetkellä ja tiedon lisääntyessäkin sinulla on vain yksi hyvä ja aina pätevä tietolähde kertomaan siitä mikä on juuri oikein juuri sinulle juuri nyt, sinun ikioma kehosi! Olet sen kanssa 24/7 koko elämäsi ajan, aina! Se on viisaampi kuin sinä päättämään ja kertomaan mitä tarvitaan milloinkin, jotta sinä voit hyvin.  Mutta se tarvitsee sinun apuasi näyttämään suuntaa, tekemään päätöksiä ja kuuntelemaan.  Oletko valmis tekemään oman osuutesi ja tutkimusmatkailemaan?!? se on jännää, kivaa ja kokeilemisen arvoista! sen voin vakuuttaa! ;) 

2 kommenttia:

  1. Sepä se kun tietäis aina kun laittaa suuhun jotain että rupeaako se turvottaa, närästää vai mitä. Vai onko se suuhunpantavien yhteenlaskettu summa????! O.o
    kokeilemallahan se löytyy, mutta kun toisena päivänä ei aiheuta mitään, seuraavana saattaa kahta kauheammin reagoida. Siinä onkin sit pulma :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa sille, että näiden muutaman jutun lukeminen voisi auttaa sua eteenpäin:

      http://www.pronutritionist.net/apua-vatsan-turvotukseen/
      http://www.pronutritionist.net/fodmap-hiilihydraattirajoituksen-toteutus-ja-teho/

      Jos kaipaat lisätietoa tai et käydään noita juttuja tarkemmin läpi, niin kirjoittele vaikka sähköpostiin serkkuseni :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!